Academia de Compost (ADC)

 

Academia de Compost este un proiect implementat de către un consorțiu format din Climato Sfera, Asociația pentru Consum Sustenabil, Livada Comunitară Mărțișor, Asociația Culturalis, împreună cu experți din cadrul ECOTECA și Urban Cultor. Proiectul este finanțat de Platforma de mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank Romania, prin runda susținută și de Nhood Romania.

Ce ne propunem?

Să promovăm Compostarea Comunitară Locală (CCL) a deșeurilor nepericuloase compostabile în zonele din proximitatea locuințelor, în București. Din experiența noastră și a altor comunități europene care au implementat această practică, CCL este cea mai eficientă modalitate de management sustenabil a bio-deșeurilor nepericuloase (MSBD). În plus, are un impact pozitiv pentru activarea și educarea micro-comunităților urbane pentru un stil de viață armonios cu natura.

Pentru aceasta, în următoarele 12 luni, consorțiul va desfășura o serie de acțiuni menite să schimbe mentalitatea în rândul autorităților și a publicului larg privind compostarea: 

  • prevenire: evenimente pentru menținerea stațiilor de compost existente în București, prin care au salvat deja de la groapă 4,5 tone de deșeuri 
  • educație: sesiuni de formare, traininguri video și suport pentru extinderea rețelei de spații de compostare comunitară 
  • advocacy: dezvoltarea participativă a unui cadru normativ și operațional pentru gestionarea sustenabilă a bio-deșeurilor.

Astfel, organizațiile implicate speră că Academia de Compost va contribui la creșterea gradului de conștientizare și practica CCL în comunitate. 

Acțiuni și evenimente:

Primul eveniment din proiect, dedicat în special reprezentanților instituțiilor publice (direcții ale administrației locale – salubrizare, spații verzi, educație, precum și Ministerul Mediului și cel al Educației), a avut loc joi, 23 noiembrie, 10:00 – 13:00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

Evenimentele dedicate publicului larg, Compost Cafe-uri, au avut loc pe 26 noiembrie (la prima stație de compostare comunitară de lângă Parc Cinema Floreasca), pe 16 decembrie la Livada Comunitară Mărțișor, pe 5 aprilie în grădina urbană ROOTS din Titan și pe 6 aprilie la  stația de compostare comunitară din Cotroceni.

Concurs pentru câștigarea unei stații de compostare comunitare: Concursul a avut loc în perioada ianuarie – februarie 2024, iar comunitatea câștigătoare a fost desemnată în luna aprilie 2024.

Urmăriți-ne pe paginile de social media pentru detalii despre următoarele evenimente.

Contact pentru presă și mai multe detalii: Gabriela Iordan, coordonator proiect – gabriela.iordan@gmail.com / +40740231096

NOTE: Platforma de mediu pentru București a selectat 2 proiecte pentru cea de-a treia rundă finanțată de ING Bank România și de Nhood România. Runda a fost concepută pentru a sprijini inovația și dezvoltarea durabilă în domeniul managementului deșeurilor și economiei circulare în București, cu un buget total de 300.000 lei. Căștigători:

Asociația Climato Sfera – Academia de Compost ADC, buget 200.00 de lei, proiect de educare și advocacy pentru încurajarea compostării comunitare locale.

– Asociația Nod Makerspace – Dâmbovița Apă Dulce, buget 100.000 de lei, proiect a unei soluții tehnice pentru administrarea deșeurilor în scopul îmbunătățirii calității apei din râul Dâmbovița.

sponsori și parteneri