ROOTS - Grădini urbane


Dacă în Explorator în cartier am dezlegat tainele compostului și am descoperit oportunitățile pe care biodiversitatea urbană ni le deschide, în toamna anului 2022 ne-am unit forțele cu o parte dintre participanții exploratori pentru a pune în practică dorința lor comună de a contribui la schimbarea în mai bine pentru comunitățile în care trăiesc.
Povestea a început cu pofta exploratorilor de a vedea înverzit spațiul din jurul blocurilor în care locuiesc. Nu ne-am oprit însă acolo, așa că a luat naștere proiectul ROOTS – Grădini Urbane.

Ce facem?
Proiectul își propune să stimuleze conștiința civică a locuitorilor din sectorul 3 pentru a contribui la creșterea biodiversității urbane prin amenajarea a două grădini de bloc, fiecare cu stație proprie de compostare și derularea de ateliere educative pentru a apropia comunitatea de natură, toate acestea prin implicarea vecinilor și a autorităților locale.
Cele două spații vor deveni centre de învățare și împărtășire de experiență, astfel încât modelul să fie replicat și în alte grădini de bloc.

Rezultate până în prezent:
– 2 sesiuni de training despre compostarea urbană, reguli și bune practici
– 2 stații de compostare instalate în cele 2 grădini
– 1 mc de resturi vegetale salvate, provenite de la 33 de gospodării din sectoarele 3 și 2
– 2 mc de compost în fază incipientă de maturare
– 2 grădini urbane în curs de amenajare, cu sprijinul constant al 26 de vecini din comunitate și 75 participanți la atelierele de grădinărit și la plantări.
– donații de materie uscată primite de la afaceri din comunitate (Peștele Fierăstrău, Doctorii de case) și sprijin constând în unelte și materiale de la vecini.

Mulțumim susținătorilor și tuturor celor care ni se alătură pe parcurs.
Credit foto: Bogdan Dincă, Ovidiu Dinișor, Sile Vardohlip, Cristina Pașcanu

Proiectul este finanțat de Platforma de Mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank România, prin runda sprijinită și de FAN Courier, și este implementat de Asociația Culturalis.

RESURSE

Imagine Implică-te site var 2

sponsori și parteneri