ROOTS - Grădini urbane
Dacă în Explorator în cartier am dezlegat tainele compostului și am descoperit oportunitățile pe care biodiversitatea urbană ni le deschide, în toamna anului 2022 ne-am unit forțele cu o parte dintre participanții exploratori pentru a pune în practică dorința lor comună de a contribui la schimbarea în mai bine pentru comunitățile în care trăiesc.
Povestea a început cu pofta exploratorilor de a vedea înverzit spațiul din jurul blocurilor în care locuiesc. Nu ne-am oprit însă acolo, așa că a luat naștere proiectul ROOTS – Grădini Urbane.
Ce facem?
Proiectul își propune să stimuleze conștiința civică a locuitorilor din sectorul 3 pentru a contribui la creșterea biodiversității urbane prin amenajarea a două grădini de bloc, fiecare cu stație proprie de compostare și derularea de ateliere educative pentru a apropia comunitatea de natură, toate acestea prin implicarea vecinilor și a autorităților locale.
Cele două spații vor deveni centre de învățare și împărtășire de experiență, astfel încât modelul să fie replicat și în alte grădini de bloc.
Rezultate până în prezent:–
-47 de gospodării contributoare la activitatea de compostare, 2,5 mc de resturi vegetale salvate din surse casnice și 5 metri cub de compost obținut
-250 metri patrati de spațiu verde amenajat în două locații din sectorul 3
– peste 150 de participanți la activități de plantare, igienizare, mutare de compost, educaționale și peste 30 de ateliere cu peste 600 de elevi din grădinițe și școli din sectoarele 2 și 3
-acord de parteneriat cu Primăria Sector 3
– donații de materie uscată primite de la afaceri din comunitate (Peștele Fierăstrău, Doctorii de case) și sprijin constând în unelte și materiale de la vecini, bunătățuri de la SEED.
– un concurs pentru câștigarea unei stații de compostare de către o comunitate din București, termen de aplicare până pe 10 mai 2024. Haideți și voi, detalii aici.
Mulțumim susținătorilor și tuturor celor care ni se alătură pe parcurs.
Credit foto: Bogdan Dincă, Alex Busuioceanu, Ovidiu Dinișor, Sile Vardohlip, Cristina Pașcanu
Proiectul este finanțat de Platforma de Mediu pentru București, program inițiat de Fundația Comunitară București și ING Bank România și este implementat de Asociația Culturalis.