Ca parte din întreg, care este motto-ul asociației noastre, ne dorim să creăm inițiative care mențin vie legătura oamenilor și a comunităților cu natura din jur. Ne-am bucurat că avem resursele pentru a pune la punct un proiect care să aducă împreună oamenii, educația și natura, în zona Brezoi, jud. Vâlcea, o oază de verde și biodiversitate, unde multe animale și plante sunt la ele acasă, în sălbăticie.
Cu echipa formată și dornici să atragem cât mai mulți voluntari alături de implicarea autorităților locale, ne-am dus spre Brezoi cu intenția de a curăța malurile de plastic, de a ține tabere și activități pentru copii și a susține potențialul turistic al zonei.
După 6 luni de intervenție, suntem foarte mândri de impactul pe care l-am obținut. Primăria a răspuns pozitiv invitației noastre de implicare și ne-a oferit ajutor la fiecare igienizare. Ba mai mult, s-au întâlnit cu liceenii pentru a le asculta părerea și a le răspunde la întrebări. Aceasta nu a fost singura punte de dialog deschisă de proiectul nostru în zonă. Cel mai mult ne-a bucurat implicarea tinerilor și tinerelor de la liceul și școlile din zonă. Atelierele noastre despre consum responsabil, reciclare, activism civic au ajuns la peste 360 de elevi din zonă. Curiozitatea, receptivitatea lor ne-au dat energie și recunoștință că, într-adevăr, educația de mediu dă roade: tinerii sunt dornici să aducă schimbări pentru comunitățile lor când sunt ascultați și tratați ca niște participanți activi. Feedback-ul pe care l-am primit de la ei ne-a emoționat: pentru mulți, a fost prima oară când au fost primiți într-un spațiu real de ascultare, unde au invățat și ei să asculte, și-au descoperit creativitatea și au prins din gustul leadership-ului.
Alte conexiuni faine s-au creat între voluntarii, localnici și veniți din alte orașe, care au făcut ca igienizările să se întâmple. Fără motivația și puterea fizică a peste 80 de voluntari, impactul nostru ar fi fost mult mai mic. Însă iubirea pentru natură i-a adus pe acești oameni în weekend-urile noastre de igienizare de-a lungul primăverii și, încet-încet, Oltul s-a împuținat cu 4,5 tone de plastic.
Pentru toți cei care au ajuns la Brezoi este evident potențialul turistic al zonei. Râul larg, fauna și flora bogate, plus micile inițiative deja formate de turism local te îmbie la o ședere prelungită. Este o zonă potrivită pentru organizare de tabere, echitație, redescoperirea tradițiilor gastronomice. În ton cu tema proiectului nostru, am organizat în luna iunie o plimbare cu caiacele pe Olt.
Ne dorim ca semințele pe care le-am plantat împreună cu voluntarii și localnicii, să înflorească pe mai departe. Ne-a entuziasmat mult implicarea tinerilor liceeni, lucru care ne motivează să revenim în zonă cu activități educaționale care să hrănească și mai mult spiritul lor civic și de leadership. Cu astfel de lideri locali implicați, comunitățile învăța reziliența, sustenabilitatea și comuniunea cu natura. O astfel de activare a comunității ne motivează și ne dorim să lăsăm o astfel de moștenire, ca parte din întreg.
Mulțumim mult partenerilor care ne-au însoțit în această aventură: Primăria Oraşului Brezoi, Liceul Teoretic Gheorghe Surdu, Şcoala Gimnazială Câineni, Asociația AIDE, trainerilor.
Proiectul Pe undele Oltului, ne pasă de Cotul Turzunului face parte din programul Cu apele curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.