Ce se întâmplă când reînviem spiritul de explorator și ne uităm cu atenție în jurul nostru? 

Descoperim că peisajul de zi cu zi prinde viață în moduri neașteptate. 

Așa a fost pentru noi să dăm viață proiectului Explorator în cartierul meu, alături de 80 de participanți ( părinți și copii) care au spus „Da” acestei invitații. Am descoperit că parcul Titan este gazdă bună pentru multe păsări, animale și insecte și chiar și un peisaj urban este un loc excelent de învățare despre ecosisteme și biodiversitate. 

Timp de 9 luni, am avut întâlniri cu exploratorii curioși să afle mai multe despre reciclare, compostare, consum responsabil, biodiversitate, păsări și implicare civică. Am invitați experți în domeniu și am pus la dispoziția participanților unelte bune de explorare: microscoape, binocluri, materiale educaționale interactive. Fascinați de lumea microscopică din parc, de ciclurile de viață ale păsărilor, de lumea compostării, exploratorii noștri au revenit cu entuziasm la întâlnirile pe care le-am organizat. 

Ne-a bucurat mult să vedem că cei mici și părinții lor erau foarte dornici să se aventureze în lumea cunoașterii și să descopere noi moduri de a fi în comuniune cu natura. I-am invitat pe cei mai dornici să-și creeze micile lor proiecte comunitare, cu ajutorul unor microfinanțări primite de la noi. Așa au ajuns curțile unor blocuri din sectorul 3 să fie înfrumusețate cu plante și flori. Cel mai valoros lucru al proiectului a fost trezirea acestui spirit comunitar din grijă față de natură. Am reușit să aducem împreună oameni care nu se cunoșteau dinainte, dar care aveau în comun dorința de a face parte dintr-o comunitate și de a contribui.

Cuvintele lor stau mărturie pentru această experiență bogată: 

Pentru mine proiectul a fost ca o gură de aer proaspăt ce mi-a stârnit curiozitatea și care m-a ajutat să mă conectez cu fiica mea și în alte contexte, astfel încât să învețe despre natură, ecologie, compostare. Practic proiectul m-a ajutat să plantez o sămânță cu speranța că va încolți și va crește odată cu fiica mea”. Ovidiu

Proiectul Explorator în Cartier a reprezentat întâlnirea cu tribul meu sufletesc, o comunitate de interese unită prin dorința de a trăi verde și de a-i ajuta și pe cei din jur să redescopere limbajul curat al naturii. Dintre activitățile proiectului, cel mai mult mi-a plăcut TOP, organizat în mai în parcul  IOR. A fost o experiență inedită presărată cu descoperiri pline de haz împărtășită cu puiul meu, Ștefan.”  Oana

Împreună cu trainerii care au ținut atelierele, am creat un ghid de recomandări cu cele mai importante învățăminte pe temele pe care le-am explorat. Ghidul conține informații valoroase despre traiul urban responsabil, plus idei pentru mici proiecte de reconectare cu natura. 

Ne dorim să continuăm trezirea spiritului comunitar și vă încurajăm să ne contactați pentru posibile colaborări. 

Mulțumim participanților,  trainerilor, partenerilor și finanțatorilor care au făcut posibil acest proiect. 

Proiectul a fost susținut prin Programul ”Inclusiv în cartier”, inițiat de Fundația Comunitară București și finanțat de Banca Transilvania.