EXploratorii din câmpulung

Toamna aceasta a fost plină de descoperiri și noutăți. Printre ele, am reușit să continuăm activitățile într-un oraș drag nouă, Câmpulung Muscel, acolo unde am avut un prim proiect în 2021 – atelierele Bucate reAlese – cu elevii de la Școala Gimnazială Sfântul Iacob.

De data aceasta, am cunoscut o grupă de 20 de liceene de la  Colegiul Național Pedagogic Carol I, alături de care, și cu sprijinul doamnei profesoare Cora Palade, am pornit într-un proces de învățare nonformală, în cadrul proiectului Explorator în Câmpulung. Nu am fost singuri, ci proiectul a fost gândit și realizat împreună cu Gențiana de la Ludic Nature

În perioada septembrie – decembrie 2022,  ne-am axat pe 3 direcții principale: abordarea practică a noțiunilor de biodiversitate locală și consum responsabil, stimularea gândirii critice a participantelor și realizarea de către acestea a unor ateliere tematice adresate elevilor mai mici, fiind astfel un transfer de cunoștințe și experiențe între generații, dar și o formă de implicare directă în comunitate.

Am organizat 4 ateliere practice despre biodiversitate și consum responsabil, cu un format practic și derulate sub formă de activități interactive, jocuri de rol, explorări în natură, exerciții de identificare a florei locale. 

Apoi am realizat împreună cu o parte dintre ”caroliste”un ghid de activități dedicat copiilor de grădiniță și învățământ primar. Scopul ghidului este de a stimula creativitatea elevilor și de a deveni o sursă de inspirație pentru profesori, educatori, persoane interesate de educația de mediu. Îl puteți răsfoi aici.

După aceste etape, elevele participante au susținut, în echipe, ateliere și lecții, către copii de la grădinițe și școli primare din Câmpulung, folosind metode din ghid sau activități nou create.

Cum a fost pentru ele? 

”Am învățat cum să interacționez cu copiii în natură, despre plantele și mediul înconjurător din Câmpulung”

”Am descoperit o altă față a muncii în echipă… am descoperit cât de benefic este pentru toți membrii acesteia faptul că ne sprijinim unul pe celălalt, mai ales în cadrul unei activități didactice, unde trebuie să fii mereu multitasking.”

”Mereu am fost pasionată de sustenabilitate, însă acum, după acest proiect, simt ca sunt capabilă să-i învăț și pe alții despre acest topic.”

Chiar am simțit că am pus în practică misiunea noastră, aceea de a aduce oamenii împreună, cu grijă față de natură și față de semeni. 

***

Proiectul este implementat cu sprijinul Ambasadei Franței în România și al Institutului Francez din România.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *